Ai contribuit la Pilonul 2 sau 3? Habar n-aveai că se dă legea care-ți schimbă soarta în plan financiar

de: Mădălina Bahrim
24 03. 2022

Foarte puțini români care contribuie la Pilonul 2 sau 3 de pensii știu că se pregătesc modificări legislative importante, care vizează direct banii lor. Din fericire, de această dată avem parte de schimbări în favoarea ta, așa că ai toate motivele să desfaci șampania, la citirea acestor rânduri. Iată de ce:

Liberalii din Camera Deputaților au lucrat la o inițiativă legislativă ce vizează pensiile administrate privat (Pilonul II), facultative (Pilonul III) și ocupaționale.

Care sunt noutățile pentru banii tăi

Concret, ne explică profit.ro, vorbim despre impozitare mult mai avantajoasă în cazul pensiilor administrate privat (Pilonul II), facultative (Pilonul III) și ocupaționale, în situațiile în care sumele sunt plătite beneficiarilor sau moștenitorilor acestora ca plată unică sau prin plăți eșalonate.

„În prezent, tratamentul fiscal al pensiilor este la fel, indiferent dacă sunt cele de la sistemul public, cele obligatorii administrate privat (Pilonul II) sau cele facultative (Pilonul III). De exemplu, daca ai 4.500 de lei pensie, ai de platit CASS de 10% pentru cei 500 de lei care trec de 4.000 de lei, deci 50 de lei. Rămân 4.450 lei, la care ai de plătit impozit 10% pentru ce trece de 2.000 de lei, deci pentru 2.450 de lei plătești 245 de lei. Suma din pensie sub 2.000 de lei nu se impozitează.

Dacă se introduce facilitatea propusă de deputații liberali, la pensiile Pilon II și Pilon III, înainte de a se aplica impozit ar urma să se scadă și valoarea contribuțiilor nete plătite de-a lungul timpului”, potrivit sursei citate.

Deputații liberali explică necesitatea acestui proiect de lege prin faptul că trebuie creat un cadru legal de impozitare echitabil.

„Pentru a crește contributivitatea la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, trebuie creat un cadru legal de impozitare echitabil al acestora pentru a le face atractive și rentabile. Prin prezenta propunere legislativă ne dorim să reglementăm valoarea venitului impozabil atunci când urmează a se efectua plăți din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III și segmentul pensiilor ocupaționale din România”, explică semnatarii proiectului de lege despre care vorbim.

Atenție: trebuie precizat faptul că aceste măsuri vor intra în vigoare doar după ce Parlamentul va vota această inițiativă legislativă, iar legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și ulterior publicată în Monitorul Oficial al României.

De precizat faptul că 59.000 de participanți și moștenitori la Pilonul II de pensii au încasat 605 milioane de lei de la introducerea acestui sistem, în 2008, și până la finele lunii septembrie 2021, a anunțat joi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). De asemenea, fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) au realizat plăți de peste un miliard de lei (200 milioane euro) către aproape 115.000 de participanți și mostenitori, de la înființare și până la finele lunii septembrie 2021.